maandag 24 maart 2014

Acties voor de Nina Foundation

In dit stukje van de blog wil ik even laten zien hoe ik samen met de facebook groep Wensjes van Kleine Mensjes ( http://www.wensjesvankleinemensjes.nl/ ) geld aan het inzamelen voor de Nina Foundation, inmiddels zijn er al dingen die lopen en op punt staan te gebeuren.

Wensjes van Kleine Mensjes is een huiskamerproject ten behoeve van armoedebestrijding en helpt ook zieke kindjes en daar ik lid ben van die site wilde ze graag helpen om meer bekendheid voor het angelman syndroom te krijgen en om geld in te zamelen voor de Nina Foundation ( http://www.ninafoundation.eu/ ).
Dit doen we op verschillende manieren en ook manieren die door de kinderen binnen de wensjes groep zijn bedacht!

De kinderen hebben bedacht om lege flessen in te gaan zamelen, om hun daarbij te helpen hebben we toestemming van 2 grote supermarkten om daar een zaterdagmiddag te mogen gaan staan met de kinderen voor lege flessen.



ook zijn ze bezig met het maken van engeltjes die ze voor 1 euro per stuk aan het verkopen zijn.



mocht iemand er eentje of meerdere willen kopen laat het maar weten :-)

ook komt er een speciale kinder bingo waarvan de opbrengst ook naar de Nina Foundation gaat!



later, ergens in juni, komt er een bingo voor de volwassenen waarmee we dan de acties ook afsluiten. Maar voor die tijd is er ook nog een Fundart toernooi in café Het Wapen van Almere, die zelf de prijzen doneren, zo ontzettend lief allemaal. Het inschrijfgeld gaat naar de Nina Foundation.




Gisteren kreeg ik een hart verwarmende mail van de beheerder van Wensjes van Kleine Mensjes uit Hilversum, ze heeft een radio station benaderd en die gaan een maand lang elk uur ( vanaf heden) de volgende reclame laten horen:

https://www.youtube.com/watch?v=B7V7Nxtck1A

ook zijn er voor 3 euro per stuk siliconen armbandjes te koop


zo als jullie kunnen zien doen we ons best om via verschillende manieren geld in te zamelen voor de Nina Foundation. Wilt u ook een bijdrage leveren dan kan u dat doen op onderstaande gegevens, alvast bedankt namens alle angelman mensen wereldwijd!!!!!

rekeningnummer  :Nl82RABO0129159220 
tav :Nina Foundation 
Onder vermelding van : Wensjes van kleine mensjes

(als u ondervermelding van de mededeling stort kunnen we later het totaal bedrag bekend maken wat er met al de acties is opgehaald) 


donderdag 27 februari 2014

PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display)




Afgelopen vrijdag en zaterdag heb ik samen met andere ouders/verzorgers en logopedisten de cursus PODD gehad van Rosie Clark en Livvy Hepburn, uit Engeland. Het was zo inspirerend en veel belovend dat ik meteen begonnen ben met het maken van een boek voor Jadie.

PODD is een volwaardig taal systeem die mensen met complexe taal problemen de mogelijkheid geeft om zich te kunnen uiten, dingen te vragen, dingen te vertellen...ect. Dit systeem willen we ook gaan gebruiken in Jadie haar spraakcomputer, helaas is die vertaalslag er nog niet en kan het boek niet zomaar worden gekopieerd naar de computer dus heb de aankomende tijd wat te doen met het programmeren van ervan.
Om Jadie haar spraak niet af te nemen heeft ze dus nu een boek gekregen die we straks ook gewoon naast de computer gaan gebruiken.
De computer is niet bepaald water bestendig dus in bijvoorbeeld die situaties kunnen we dan mooi het boek gebruiken.

Naast de intensieve Engelstalige Cursus was het ook erg leuk om ervaringen met de andere ouders te delen en daar er meerdere in het zelfde hotel verbleven zijn we na de cursus nog gezellig samen gekomen.

Gisteren heb ik het boek na veel plak en knip werk kunnen laten binden om hem vervolgens naar zeedauw te brengen en daar uit te leggen hoe ze hem kunnen gebruiken en dat ze hem zo vaak als maar kan moeten gebruiken.

Wij zullen hem in het begin zelf veel moeten gaan gebruiken. Je leert het namelijk aan als een tweede taal en dus voordoen wat tot gevolg heeft dat ze hem zelf gaat gebruiken. Het boek werk met vaste patronen die je via de tabbladen verwijzen naar andere pagina's in het boek. Die patronen zal Jadie eerst moeten leren en dat doet ze door ons de bladen om te laten slaan zodat ze door krijgt wel plaatje wat betekend en waar die haar dan naar toe brengt.

Taal wordt in de hersenen op vast plekken opgeslagen zodat je op de duur de worden automatisch vind en gebruikt bij het PODD systeem werkt dat precies hetzelfde. Het is dus een kwestie van geduld en geloof hebben dat ze het kan, want geen kind leert in 1 dag praten maar het begin is er nu volhouden en haar de tijd geven om er mee te leren omgaan.

Jadie heeft wel al door dat je dingen met het boek voor elkaar kan krijgen dus als ze iets wilt kijkt ze naar het boek zodat ik hem kan pakken en haar kan vragen wat ze wil zeggen en dan op die manier er achter probeer te komen, met ja en nee van Jadie uit, wat het is dat ze bedoeld. Zo blij dat ik de cursus heb gevolgd en in de toekomst hele gesprekken met haar kan voeren iets wat ik jaren voor onmogelijk heb gehouden.


zaterdag 15 februari 2014

Jadie mijn reden


Dit heb ik jaren geleden gemaakt voor mijn kleine Angel :-)

internationale angelmandag



Vandaag 15 februari is het weer internationale angelmandag. Deze dag is om mensen bewust te maken van het angelman syndroom wat hopelijk ook leidt tot geld om de onderzoekteams de kans te geven om een medicijn te ontwikkelen voor het syndroom!

Waarom 15 februari en niet een andere dag?

Deze dag is heel bewust gekozen om een aantal redden:

  • februari is de maand van het gehandicapte kind
  • Angelman syndroom komt voort uit een fout/ontbreken van een stukje DNA dus ze komen iets te kort en daar februari minder dagen heeft een mooie maand ervoor
  • het ontbrekende stukje DNA zit op chromosoom 15 vandaar de 15de
  • en het is de dag na valentijn wat ook heel mooi is omdat Angelmannen vol liefde zitten
kortom een mooiere dag ervoor is bijna niet te vinden.

Wat is het angelmansyndroom nou eigenlijk?

Angelman syndroom is genoemd naar de Engelse kinderarts Harry Angelman die in 1965 voor het eerst een aantal kinderen met dit syndroom beschreef. Het is een aangeboren ontwikkelingsstoornis met typische gelaatskenmerken, epilepsie, ontbrekende spraakontwikkeling en een ernstige verstandelijke beperking.


 
Dr. Harry Angelman

Dr. Harry Angelman (1915 - 1996)

Kenmerken

  • Achterblijven van de ontwikkeling, meestal in ernstige mate.
  • Ernstige stoornis van de spraakontwikkeling, geen tot minimale hoeveelheid gebruikte woorden (minder dan 6), begrip van gesproken woord en non-verbale mogelijkheid tot communiceren is beter dan verbaal taalgebruik.
  • Stoornis in bewegen en balans, houterig en wat wijdbeens lopen en/of bevende bewegingen van de ledematen.
  • Typische gedragskenmerken: elke combinatie van frequent (glim)lachen, schijnbaar tevreden gedrag, gemakkelijk opgewonden raken, vaak met de handen fladderen, overmatig actief bewegen en een korte aandachtsspan.

Frequent aanwezig (bij meer dan 80%)

  • Vertraagde groei van de schedel, waardoor het hoofd gewoonlijk vanaf 2e jaar te klein is.
  • Epilepsie, gewoonlijk ontstaand vóór 3e jaar.
  • Abnormaal EEG met karakteristiek patroon.

Overige kenmerken (20-80%)

  • Vlak achterhoofd
  • Overmatige bewegingen tong (tongue thrusting)
  • Gestoorde zuig en slikbewegingen
  • Problemen met de voeding eerste jaren
  • Vooruitstekende kin
  • Brede mond, wijd-uiteenstaande tanden
  • Veel kwijlen, tong steekt vaak uit de mond
  • Excessief kauwen
  • Vaak vingers of voorwerpen in mond steken
  • Scheel zien (Strabismus)
  • Blauwe ogen
  • Licht getinte huid door pigmenttekort
  • Armen hooghouden met gebogen ellebogen, vooral tijdens lopen
  • Overgevoeligheid voor warmte
  • Slaapstoornissen
  • Fascinatie voor water en glinsterende voorwerpen
  • Versterkte reflexen aan de benen
Kinderen en volwassenen met Angelman syndroom vertonen niet al deze kenmerken en deze kunnen van persoon tot persoon in ernst verschillen. Bij het stellen van de diagnose moet een kinderarts of (kinder)neuroloog en een erfelijkheidsdeskundige (klinisch geneticus) betrokken worden.

Het syndroom komt voor bij 1 op de 2,5 miljoen geboren en is dus best heel zeldzaam. Omdat de mensen met het syndroom verspreid over het land wonen en elke arts samen met de ouders alles zelf uit moesten zoeken is de Nina Foundation opgericht en zijn begonnen met geld in te zamelen om in Rotterdam een Angelman expertise centrum op te richten waar alle specialisme die nodig zijn een team vormen en er dus eindelijk meer duidelijkheid komt. 

Naar aanleiding van deze reclame campagne is in 2010 gestart met de angelmanpoli, wat een verademing dat je eindelijk tegenover artsen zit die weten waar ze mee te maken hebben :-)!!!
Inmiddels steunt de Nina Foundation de onderzoekers zodat die verder kunnen met hun baanbrekend onderzoek. In het laboratorium van Rotterdam wordt er al jaren onderzoek verricht en daar is het gelukt om bij muizen het syndroom op non actief te zetten! Afgelopen december is naar buiten gebracht dat ze in een laboratorium in Italië nu een tweede manier hebben ontdekt hoe ze dat kunnen doen.
Nu moet het nog van de muis naar de mens omgezet worden en daar is geld voor nodig, heel veel geld, wel 20 miljoen. Daar de farmaceutische wereld het syndroom te zeldzaam vind willen die geen geld geven (en dat terwijl voor hun het geen enorm bedrag is!) dus nu zijn wij als ouders wereldwijd bezig om mensen bewust te maken van het syndroom en hopen dat mensen bereidt zijn om wat te geven zodat ze ver kunnen met de onderzoeken.

Ik ben lid van een super groep Wensjes Van Kleine Mensjes die heel veel goeds doen voor kinderen in nood en kinderen die extra zorg of degelijke nodig hebben. Samen met Wensjes geef ik vandaag de aftrap voor een aantal inzamelingsacties die we gaan houden de aankomende maanden. De kinderen binnen wensjes hebben bedacht om lege flessen in te gaan zamelen en zijn daar al mee gestart, zo lief hoe kinderen zelf erover nagaan denken en dan uit hun zelf tot actie komen!!! 

De vraag is niet meer is het angelmansyndroom omkeerbaar maar wanneer?????????? Willen jullie Jadie en alle andere lieve angelmannetjes over de wereld helpen aan een beter leven? 
(er volgt snel een blog met verdere informatie hoe en waar gedoneerd of aan meegewerkt kan worden!!!)

zondag 9 februari 2014

Een aantal nachtjes opname :-(

Zoals de meeste van jullie al weten heeft Jadie de afgelopen week in het Flevoziekenhuis gelegen. We waren al een tijdje aan het klooien want dat er dingen niet goed liepen was duidelijk maar ja een kind dat verder niet aangeeft maakt het er dan niet makkelijker op. Wel waren er al snel vermoedens wat er nu aan de hand kon zijn.
Jadie is op 17 november vrouw geworden en dat betekend natuurlijk ook hormonen die door het lijfje vliegen met alles er op en eraan. Van de zomer had de neuroloog al voorspeld dat wanneer ze vrouw ze worden haar epilepsie ook meer zou kunnen gaan opspelen en ook dat gebeurde helaas. Het is niet zo dat hormonen epilepsie aanwakkert maar zorgt er wel voor dat het makkelijker doorbreekt.
Heb toen ook meteen volgens afspraak contact opgenomen met de kinderarts uit Rotterdam en hadden afgesproken dat als ze de volgende keer weer zo'n last er van had dat ze dan aan de pil gezet zou worden en die dan door te gaan slikken. Tevens moest ik haar ibruprofen geven tegen de buikkrampen.
Zo gezegd zo gedaan toen het weer kwam met kerst.

Vanaf ongeveer half januari begon Jadie met steeds minder eten en moeilijk doen met haar medicijnen slikken. De stopweek van de pil brak aan en slikte hem netjes door maar helaas het hield het niet tegen. Had bijna dagelijks telefonisch contact met artsen en haar dietiste, want ja door de hormonen pakte het dieet niet goed meer en kwam ze in een neerwaartse spiraal terecht. Na 15 dagen door de pil heen breken hebben we de pil stop gezet in de hoop dat het snel zou stoppen dan. Vorige week zondag was voor mij de grens bereikt van wat ik er thuis mee kon. (leuk dat je elke dag een arts spreekt maar ondertussen hielp niemand haar echt)

Zondagavond is ze opgenomen en maandag hebben we een plan gemaakt wat te doen. Dinsdag een echo van haar baarmoeder proberen te maken maar helaas lege blaas en dan zie je niks op een uitwendige echo. Later die dag kwam de gynaecoloog langs en hebben we opties besproken hoe we dit onder controle moeten gaan krijgen. Prikpil, implanon enz zijn geen opties omdat die een verhoogd risico op botontkalking geven en Jadie heeft nog maar 20% kalk in haar botten. Donderdag zou ze weer komen hopen dat ze dan niet meer zou vloeien en we met een nieuwe pil, Zoely net op de markt, zou kunnen gaan beginnen.
Op dat moment leek het erop dat ze inderdaad gestopt was die middag met vloeien. De gynaecoloog had haar echo apparaat meegenomen en weer even een echo en nu mazzel volle blaas :-). Alles zag er goed uit dus super.
De kinderarts schoof ook nog even aan want we hadden het plan dat Jadie dan mee naar huis zou gaan, maar omdat men erg langs elkaar heen had gewerkt was er niet uitgezocht of er nog iets zou kunnen spelen dus nog een nachtje om verder onderzoek te kunnen doen.

'S morgens nuchter bloed geprikt, meteen ook om te kijken of ze door het dieet geen dingen te kort komt dit moet regelmatig gedaan worden, en een echo van haar nieren ook in verband met het dieet. Door het dieet is er verhoogde kans op nierstenen en die kans is al verhoogd door het gebruik van topiramaat (anti-epileptica).
Bloed en nieren waren goed en ook na uitgebreid lichamelijk onderzoek was er niks te vinden wat er nog zou kunnen spelen. Omdat ze hier niks van het dieet snappen en het overal gevolgen voor heeft kwam ook de dietiste van hier langs en die gaat zich nu ook in het dieet verdiepen en contact leggen met de dietiste van het Ketoteam in Rotterdam zodat de lijntjes korter worden. Omdat ze niet meer vloeide en we nu wisten dat er niks anders meer de reden voor de problemen kan zijn hebben we afgesproken dat ze lekker mee naar huis gaat en we hopen dat we met het starten van de nieuwe pil de oplossing te pakken hebben.

Thuis bleek ze bij het in bad doen toch nog te vloeien maar is vandaag zondag eindelijk echt gestopt na 21 dagen. Oke vrouw worden hoort erbij maar dit is wel erg zielig want je kan zo weinig voor haar doen en het uitleggen kan je ook al niet. Was ook best even een shock toen ik de melding kreeg van zeedauw, haar dagbesteding, je weet dat het lichaam gewoon doorgaat maar ja je bent zo gewent aan haar verstandelijk niveau dat het toch even een slik moment is. Dan wordt je er weer even bruut op gewezen dat ze anders is maar ook hier gaan we wel weer uitkomen!




dinsdag 28 januari 2014

Jadie aan het woord, mama kent meteen haar plek

Jadie heeft haar definitieve spraakcomputer gekregen, ze had er al 3 weken een op de proef gehad, en zoals jullie zien was een van de eerste dingen die ze deed mama wegsturen. Ze heeft zo'n heerlijk gevoel voor humor hahahaha


maandag 27 januari 2014

voor mijn kleine engeltje

in 2008 heb ik dit gedicht geschreven om mijn gevoel kijk op alles weer te geven

voor mijn kleine engeltje

De eerste keer jou in mijn armen wat voelde dat fijn, 
Nog onwetend voor al die pijn. 
Heerlijk alleen maar van je genieten, 
Al snel bleek je ontwikkeling niet op te schieten. 
Toch wist ik het al op moment een, 
Er ging een raar gevoel door me heen. 
Mijn eerste reactie op je was ook raar, 
Het werd genegeerd dus deed ik dat ook maar. 
Toch zat ik er helaas niet naast,
Toen de artsen het vermoeden ook kregen was er opeens haast.
Pas 7 maanden oud,
Daar ging het randje goud.
Het was erg schrikken en wennen,
Eerst de nieuwe situatie rustig aan verkennen.
Er komt opeens een heel hoop op je af,
Je weet niet wat je moet je staat paf.
Dan zit je er opeens middenin,
Weet niet waar het eind is maar ook niet het begin.
Vanaf dat moment word je geleefd,
Zonder al de zorg had ik het nooit overleefd.
Ben zeer dankbaar voor hun bestaan,
Weet niet hoe ik het de afgelopen jaren zonder hen had gedaan.
De hele tijd doorgaan vooral niet denken of voelen,
Dat zorgde alleen maar voor nachten vol woelen.
Maar dat was ook de oplossing niet,
Hoe dan ook verwerken moet je het verdriet.
Voor de omgeving lijkt het makkelijk en niks mij te veel,
Maar zij zien niet het grote geheel.
Dat is misschien ook maar goed,
Het is tenslotte iets wat je alleen doen moet.
Je bent en blijf mijn schatje, mama’s lekkere meid,
Die de wereld uit hele andere ogen bekijkt.
Toch ben jij mij heerlijke kind,
Wat een ander ook van je vindt.
Altijd die mooie lach,
Waarmee je heel wat harten veroveren mag.
Er werd gezegd die valt niks te leren,
Wie dat nu nog roept mag zich bekeren.
Wat doe je het goed en ben je al ver,
Je doet het geweldig mijn kleine ster.
Op jou ben ik reuze trots.
Ook als ik nee zeg en het botst.
Daarmee geef je namelijk aan,
Dat je het veel liever zelf had gedaan.
Je bent wie je bent en dat is goed,
Alleen zorgt het soms dat mijn hart er om bloed.
Soms loop ik met een groot verdriet,
Dat niemand aan mij ziet.
Toch wil dat niet zeggen dat ik het niet voel,
Al die gedachten in mijn hoofd, wat een gekrioel.
Het hoort natuurlijk bij het verwerken,
Niemand die dat aan mij hoeft te merken.
Als jij maar weet dat ik van je hou,
Met jou aan mij zijde sta ook ik nooit in de kou.

mama

Jadie van geboorte tot nu (in een notendop een iet wat lange maar ja heb ook voor 11 jaar bij te spijkeren lol)

Jadie is in juni 2002 geboren na een al niet al te makkelijke zwangerschap, ook de geboorte verliep niet helemaal soepel maar wat was ik blij toen ik haar zag.
Wel viel me meteen op dat ze veelste blond en wit was en blauwe ogen?! raar want haar vader is van Marokkaanse afkomst hmm. Maar goed men reageerde niet op mijn rare opmerking toen ik haar zag "hé ik ben niet vreemd gegaan hoor!" Ook haar vader vond dat een onzin opmerking dus genieten geblazen.
nou ja genieten genieten mevrouwtje had enorme voedingproblemen en slapen wat is dat? Dus zaten met 8 dagen oud al bij de huisarts en met een maand oud bij de kinderarts.
toen Jadie 4 maanden was had ze scoliose en kreeg kinderfysiotherapie die dat gelukkig weer recht kon trekken.
Tijdens een van de therapie sessies vroeg de therapeute voorzichtig of ze contact op mocht nemen met de kinderarts omdat ze het idee had dat er meer aan de hand was dan men dacht. Voor mij kwam dat als een hele opluchting, klinkt misschien raar maar als je al vanaf moment 1 een raar onderbuik gevoel hebt ben je blij dat iemand erover begint.
Door de brief van de fysio kregen we bij de volgende afspraak geen co-arts maar de kinderarts zelf. Die bood meteen haar excuses aan dat ze eerder zelf had moeten meekomen kijken want er waren idd dingen die niet klopte. Ze bekeek ons en zei:"ze doet me denken aan een happy puppet". (dit bleek achteraf bewust gekozen woorden viel toen nog niet te Google en is de vroegere naam voor dat het het angelmansyndroom ging heten)
Ik gaf aan dat Jadie soms zo naar het plafond lag te staren en dat ik dan geen contact met haar kon krijgen. Dus er werd een EEG gemaakt de uitslag zou besproken worden op de volgende afspraak een maand later.

De diagnose

Zal het moment nooit vergeten: we waren in Hilversum om voor opa voor Vaderdag van zijn kleinzoon (Jadie haar 11 maanden oudere neef) en kleindochter een mooie foto te laten maken. Op weg naar de lift, werd tijd om ons bij de fotograaf te komen melden, gaat mijn telefoon, de kinderarts! tja dat gesprek deed mijn leven compleet veranderen. De uitslag van het EEG was binnen en ze had de EEG al door de klinisch geneticus laten bekijken. Helaas was er op het EEG een patroon gevonden die alleen aanwezig is bij mensen met het angelman syndroom en wilde ze met spoed een DNA test inzetten en daarmee konden ze door omstandigheden niet wachten tot de volgende afspraak 3 weken later. Wat het angelman syndroom inhield zou ik later uitleg van krijgen als de DNA test klaar was, maar ze kon me wel al vertellen dat dat inhield dat
Jadie niet alleen lichamelijke problemen zou hebben maar ook ernstig verstandelijk beperkt zou zijn en grote kans op epilepsie. O oké ik snap het en we maken een afspraak voor de DNA test en met de kinderpsycholoog. Hangen op en gaan verder naar de fotograaf. Jadie haar vader wilde er niet aan toen ik hem moest bellen met het bericht dus heb om 4 uur de kinderarts nog teruggebeld. Had haar na het noemen van mijn naam meteen aan de lijn ze zat al te wachten op mijn telefoontje was te nuchter in mijn reactie geweest dus zat klaar voor vragen. Nou ik had er maar 1 en wil hoe zeker zijn jullie? Ik denk zeker en haar vader denkt loopt wel los. Helaas kreeg ik gelijk want als de DNA test (deed de test uiteindelijk wel) het niet zou aangeven dan zou de klinisch geneticus de diagnose aan de hand van het EEG al durfde te stellen!

Met 11 maanden oud begint de Epilepsie en wordt ze aan de anti-epileptica gezet en een verwijzing naar het AMC voor de revalidatie arts en neuroloog. Tevens worden we naar de slaappoli van neuroloog Wiebe Braam gestuurd, want slapen daar houdt Jadie niet van. Om 6 uur 's avonds ging mevrouwtje naar bed om om 1 uur 's nachts na de nachtvoeding aan de dag te beginnen en dat minimaal 5 dagen per week de andere dagen sliep ze een paar uurtjes meer ter compensatie. En nee middag slaapjes daar deed ze niet aan de bikkel! Aan het slaapprobleem viel nog niks te doen.

Jadie was altijd snel ziek en lag regelmatig in opname.

In 2005 loopt de epilepsie uit de hand en wordt ze voor 5,5 maanden opgenomen in het cruquiushoeve, vlakbij Hoofddorp, om daar ingesteld te worden op de juiste anti-epileptica. Op woensdag mochten we op bezoek en in het weekend, maar mocht gelukkig wel om het weekend mee naar huis. Jadie kwam met een tweede anti-epileptica thuis.
Een week later zijn we in het AMC voor een toevallig al ingeplande controle EEG en wat blijkt, 3 professor neurologen hebben de beelden en het EEG bekeken en Jadie uiterlijk geen aanvallen maar uitslag ronduit slecht er moest met spoed iets gebeuren. De medicatie wordt opgehoogd en dat helpt.

Op wat longontstekingen en ziektes na gaat het een tijd lang vrij goed met Jadie.

 In 2007 komt dan eindelijk het lang verwachte maar o zo mooie moment Jadie begint te lopen :-), heeft 5 jaar geduurd maar dan heb je ook wat hahaha. Oke het is lopen zonder rompbalans dus wat houterig en armen omhoog voor de balans.

in 2008 gaat het weer mis met haar epilepsie en volgt er weer een langdurige opname in het cruquiushoeve van 4,5 maanden wat geen oplossing blijkt te geven. Er word in de thuissituatie een ziekenhuisopname gecreëerd en uit eindelijk word de epilepsie weer rustig.

In 2010 wordt er door de geweldige inzet van de Nina foundation in Rotterdam een angelman expertise team gestart. Eindelijk niet tegenover artsen zitten die je moet gaan uitleggen wat het angelman syndroom inhoudt. Het angelman syndroom is vrij zeldzaam en dus ook bij artsen veel al niet bekend.
Daar wordt Jadie op alle vlakken binnenste buiten getrokken en komen we er ook achter de de scoliose, vergroeiing van de ruggengraat, inmiddels een s bocht is maar dat het stabiel lijkt te zijn.
Op de psychiatrische afdeling komt naar boven ADHD, was me nog niet opgevallen ;-), en PDD-NOS. Ach een diagnose meer of minder maakt ook niet veel meer uit. Tevens hebben ze haar verstandelijke en motorische vermogen getest en blijkt ze gemiddeld te functioneren tussen de anderhalf en twee met een taalbegrip van 26 maanden. Dat was super nieuws natuurlijk!

Ook komen we weer in aanraking met de slaappoli er blijkt meer duidelijk te zijn waarom ze slecht slapen dit heeft een verbetering gegeven in haar slaapprobleem maar slapen is nog steeds geen hobby.

in 2011 zit Jadie opeens regelmatig in het gips en tja dat is raar en komen we er achter dat ze nog maar 20% kalk in haar botten heeft zitten dus meteen gestart met behandelen.

2012 was niet helemaal ons jaar in september begint Jadie met de eerste van 4 longontstekingen toen ze dat met een keelontsteking en de Mexicaanse griep gehad had besloot haar epilepsie weer roet in het eten te gooien.

2013 begon met epilepsie problemen er worden meerder anti-epileptica uitgeprobeerd die geen van alle werken om verschillende redenen dus het laatste beschikbare zware middel word ingezet als derde anti-epileptica maar helaas bleek ook dat niet voldoende en kreeg toen de moeilijke keuze tussen een heel zwaar speciaal epilepsie dieet, LGIT, of een nervus vagus stimulator laten plaatsen, kort door de bocht een pacemaker tegen epilepsie met 66% kans van slagen en instelduur gemiddeld 1,5 jaar. De keuze viel al snel op het dieet waar we op 3 april dan ook aan zijn begonnen. Gelukkig blijkt dit te helpen, beetje jammer dat ze de anti-epileptica er ook nog naast nodig heeft. we zijn nu van 3 x per week moeten ingrijpen met pure valium naar 1 a 2 keer per maand.

2014 begint heel leuk want Jadie krijgt haar spraakcomputer geleverd dus krijgt eindelijk een stem. Daar gaan Jadie en ik nu mee aan de slag zodat ze op die manier kan uiten, want ze hebben zo'n hoge pijngrens dat ze ook geen pijn aangeven tot het weer uit de hand is gelopen. Jadie is helemaal blij met de woorden die ze uit de spraakcomputer krijgt, heeft zelfs mama al de deur gewezen hahaha.

Het is best een lang verhaal geworden sorry daarvoor maar hebben ook best wat meegemaakt in de laatste 11 jaar ben van vrouw moeder geworden en van moeder verpleging, ervaringsdeskundige en personeel ;-).
Hopelijk is het verhaal een beetje duidelijk

groetjes van een zeer trotse mama