donderdag 27 februari 2014

PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display)




Afgelopen vrijdag en zaterdag heb ik samen met andere ouders/verzorgers en logopedisten de cursus PODD gehad van Rosie Clark en Livvy Hepburn, uit Engeland. Het was zo inspirerend en veel belovend dat ik meteen begonnen ben met het maken van een boek voor Jadie.

PODD is een volwaardig taal systeem die mensen met complexe taal problemen de mogelijkheid geeft om zich te kunnen uiten, dingen te vragen, dingen te vertellen...ect. Dit systeem willen we ook gaan gebruiken in Jadie haar spraakcomputer, helaas is die vertaalslag er nog niet en kan het boek niet zomaar worden gekopieerd naar de computer dus heb de aankomende tijd wat te doen met het programmeren van ervan.
Om Jadie haar spraak niet af te nemen heeft ze dus nu een boek gekregen die we straks ook gewoon naast de computer gaan gebruiken.
De computer is niet bepaald water bestendig dus in bijvoorbeeld die situaties kunnen we dan mooi het boek gebruiken.

Naast de intensieve Engelstalige Cursus was het ook erg leuk om ervaringen met de andere ouders te delen en daar er meerdere in het zelfde hotel verbleven zijn we na de cursus nog gezellig samen gekomen.

Gisteren heb ik het boek na veel plak en knip werk kunnen laten binden om hem vervolgens naar zeedauw te brengen en daar uit te leggen hoe ze hem kunnen gebruiken en dat ze hem zo vaak als maar kan moeten gebruiken.

Wij zullen hem in het begin zelf veel moeten gaan gebruiken. Je leert het namelijk aan als een tweede taal en dus voordoen wat tot gevolg heeft dat ze hem zelf gaat gebruiken. Het boek werk met vaste patronen die je via de tabbladen verwijzen naar andere pagina's in het boek. Die patronen zal Jadie eerst moeten leren en dat doet ze door ons de bladen om te laten slaan zodat ze door krijgt wel plaatje wat betekend en waar die haar dan naar toe brengt.

Taal wordt in de hersenen op vast plekken opgeslagen zodat je op de duur de worden automatisch vind en gebruikt bij het PODD systeem werkt dat precies hetzelfde. Het is dus een kwestie van geduld en geloof hebben dat ze het kan, want geen kind leert in 1 dag praten maar het begin is er nu volhouden en haar de tijd geven om er mee te leren omgaan.

Jadie heeft wel al door dat je dingen met het boek voor elkaar kan krijgen dus als ze iets wilt kijkt ze naar het boek zodat ik hem kan pakken en haar kan vragen wat ze wil zeggen en dan op die manier er achter probeer te komen, met ja en nee van Jadie uit, wat het is dat ze bedoeld. Zo blij dat ik de cursus heb gevolgd en in de toekomst hele gesprekken met haar kan voeren iets wat ik jaren voor onmogelijk heb gehouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten